Material i bröllopsklänningen

Tyg i Bröllopsklänningar

Det finns flera olika textiler och tyger som kan användas för en bröllopsklänning men man kan också kombinera vissa material. Det finna allt från extremt exklusiva tyger med insydda guldtrådar men det finns även de som använder enklare material som bomull i brudklänningarna.

De tyger som förekommer oftast i bröllopsklänningen eller till brudklänningen är:

  • Siden och då natursiden
  • Konstsiden som är syntetiskt siden och mer vanligt i bröllopklänningar
  • Bomull
  • Linne till en bröllopsklänning, går det?
  • Spets på brudklänningen
  • Tyll i brudslöjan

Siden i bröllopsklänningen

Bröllopsklänningar i siden

Siden är det klassiska tyget i en bröllopsklänning och är det skönaste, lenaste och mest brudlika materialet för brudklänningen. Nackdelen med siden är ett det är mycket dyrt. Anledningen till att siden är dyrt är att det är gjort av silke som kommer från larverna får silkesfjärilen.

Silkestråden är den tråd som larverna spinner som använder för att göra den kokong som där de kan kläckas i. Silkestråden som används till sidentyget är vit, tunn och stark men det kräver väldigt mycket arbeta ett få ihop silkestrådar till en enda bröllopsklänning och därför kostar dessa klänningar mycket mycket pengar. Äkta vitt siden har också tendens att gulna när den åldras.

Konstsiden i din brudklänning

Konstsiden är betydligt mycket billigare jämfört med ett äkta sidentyg vilket gör att det går att hitta "bröllopsklänningar av siden" för mer överkomliga priser. Konstsiden är syntetiskt tillverkade fibertrådar som ska likna siden och den används även t.ex. i Viskos och andra material. Viskos och andra varianter på syntetiskt siden är inte riktigt lika sköna och definitivt inte lika hållbara som riktigt siden tyg men förekommer i mycket högre grad i brud- och bröllopsklänningar.


Om du är osäker på om en bröllopsklänning ör äkta siden eller av konstsiden kan du elda upp klänningen efter bröllopet. Konstsiden skrynklar ihop sig till en platsboll som brinner och äkta siden brinner och blir aska (detta är dock inte rekommenderat att göra).

Bomull i bröllopsklänningar

Bomull i bröllopsklänningar

I många länder använder man bomull i bröllopsklänningarna men i västvärlden är detta inte det populärast och naturligaste valet. Dock så för du en mjuk och härlig bröllopsklänning om du väljer bomull.

Bomull är det material som används mest för tillverkning av tyger, kläder och textilier

Linne till en bröllopsklänning

Kan man verkligen ha linne i bröllopsklänningen? Förr var linne det vanligaste materialet i bröllopsklänningarna i Sverige och fortfarande används det emellanåt.

Spets

Spets i Bröllopsklänningen

Spets är inget material i sig utan tillverkat av andra tyger och textiler. Spets är tunn format halvgenomskinlig textil som bildar ett mönster av omväxlande tjockare och tunnare partier. Spetsen används för att ofta för att smycka och försköna bröllopsklänningen.

Spets till bröllopsklänningar tillverkas ofta av silke eller konstsilke men kan även vara gjort av bomull eller linne.

Tyll till bröllopsklänningens brudslöja

Tyll är liksom spets ett halvgenomskinligt material med skillnaden att det normalt inte har något mönster förutom utplacerade prickar. Brudslöjan till bruäklänningen är normalt gjord av till.

Satäng i brudklänningen

Satäng är inte ett material utan snarare en metod på vilket tyget som kallas satäng tillverkats. Satäng får man genom at väva ett mycket tätt tyg som pressas under högt tryck mellan varma valsar. Satängtyger användas med fördel i bröllopsklänningar och kan vara textilier som siden eller konstsiden men även bomull används för satäng.

Hitta bröllopsklänningen och accessoarer hos


Hitta alla intressant inför bröllopet

Här kan ni finna värdefull information om bröllopsklänningar men också en del kul och lustiga saker gällande brudklänningen.Meny - Bröllopsklänning
Till förstasidan på www.brollopsklanning.nuHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter